mandag 16. mars 2009

Skrift- sammendrag side 91-97

Typografi og grafisk design

Et typografisk arrangement er når du blander tekst, bilder og illustrasjoner, som er at du arbeider med grafisk design.

Det som er viktig når man arbeider med typografi og grafisk design er at du oppretter kontakt med leseren og får formidlet et budskap. Ingenting skal være tilfeldig, og virkemidlene må tjene en hensikt. Det du ønsker må være lett og tydelig å oppfatte, og du må få fram stemningen eller følelsene du ønsker å formidle.

Skriften må passe til, for den kan forsterke budskapet. Men det må være god lesbarhet. Overskriften er også viktig, for det er der du fanger leserens oppmerksomhet.

Å komponere med tekst

De viktigste virkemidlene er:
- Balanse: Det er to typer balanse; asymmetrisk og symmetrisk balanse. Symmetrisk balanse gir inntrykk av ro og verdighet, mens asymmetrisk balanse oppleves og ledigere og mer dristig.
- Framheving: Du kan framheve noe du vil leseren spesielt skal legge merke til, ved å bruke f. eks: fet skrift, understreking.
- Kontraster: Det er harmonisk og dynamisk kontrast, harmonisk bruker få virkemidler og gir inntrykk av ro mens dynamisk bruker sterke kontraster og gir inntrykk av spenning og fokus. Vi kan bruke formkontraster, styrkekontraster og fargekontraster.
- Helhet: Når du skaper helhet så betyr det å sette elementene inn i en sammenheng. Det du kan gjøre hvis du vil få en helhetsvirkning: la ett element få dominere, la de fleste elementene være beslektet, bruke kontraster i for og farge på en forsiktig måte eller gruppere komponentene, samle det du synes hører naturlig sammen.

Å komponere med bilder og tekst

Layout: kommer fra engelsk og det betyr planlegging eller utlegging. Layout står for skissering og komponering av for eksempel trykksaker, skilt, plakater, innpakninger, emballasje, utstillinger, hjemmesider og PowerPoint - presentasjoner. Det omfatter både bilder og tekst.

Layout starter oftest med idéskisser. Når du skal presentere ideen din for andre så må skissen ligne mest mulig på det ferdige utseendet. Da må du etterlikne skrifttyper og bilder, men det er karakteren til hvert element du etterlikner, og det er utseendet du arbeider med.

Det som er viktigst må komme tydeligst fram. Vær gjerrig med virkemidlene. Når du arbeider med layout så må du velge formater, bilder, farger og bokstavtyper, men du må også få det sammen til en helhet.

Noen viktige ting å tenke på når du skal organisere tekst og bilder:
- Skal formatet være liggende eller stående? Hvilke mål skal du ha på formatet?
- Skal komposisjonen din være symmetrisk eller asymmetrisk?
- Margene bør være bredere enn avstandene som oppstår mellom tekstgrupper og bilder. Lyse felt som oppstår inne i komposisjonen, bør altså være mindre enn margene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar