onsdag 11. mars 2009

Skrift

Nå har vi fått et nytt tema og det er skrift. I løpet av den perioden vi skal ha om skrift så skal vi lære:
- Å kjenne noen av de virkemidlene vi bruker i grafisk design
- Å kunne nok om skrift til å lage plakater og brosjyrer for egen bedrift
- Å kunne litt om kalligrafi

Et lite sammendrag:
Bilder og ord er kommunikasjonsmidler. Bilder og ord forsterker hverandre i tv, aviser og ukeblader. Forskjellen på ord og bilder er at ord må leses, mens bilder forteller alt på en gang. Grafisk design er når tekst og bilder fungerer sammen som en helhet.

Når man skriver, gjør man språket synlig. Man kan lagre informasjon og overlevere kunnskap. Skrift kan formidle tanker og ideer og den kan fungere som dekor. Hvis man skal jobbe med grafisk design så er det viktig å kunne noe om skrift.

Ordet skrive kommer fra det latinske ordet scribere som betyr å risse, ripe eller skjære fram merker, tegn eller figurer.

Utviklingen:
Først var skriftspråket bare enkle tegninger som var enkle å forstå. Man tegnet en fisk for en fisk, og en stein for en stein. Men så ble de mer forenklet, og de ble piktogram. Et piktogram er et bilde som symboliserer et ord eller begrep.

Men så begynte betydningen å følge lyden av symbolet, og det var begynnelsen på bokstavene. Utviklingen gikk fra bildeskrift til lydskrift.

Men nå i dag har vi veldig mange symboler og tegn for ulike ting, og de fleste kan veldig mange av dem. På data, tv, internett og mobiltelefonen bruker vi symboler og tegn til daglig. Er vi på vei tilbake til å bruke bilder?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar