torsdag 2. april 2009

Ski - VM 2011

Hva jeg synes om layouten til hjemmesidene?

Brandlab.no:

- Vanskelig og finne fram til bestemte ting.
- Litt rart å navigere seg rundt.
- Det var veldig enkelt fargevalg, men jeg synes det ble litt stilig.

Oslo2011.no:

- Veldig mørk og den ser ikke så veldig sportslig ut.
- Men den ser helt grei ut, ikke noe sånn veldig spesielt.
- Fargene minnet ikke så veldig om ski - VM fordi de var så mørke, de skulle vært lysere og friskere.

mandag 30. mars 2009

Merkelapp til bukse



Vi fikk i oppgave å lage en merkelapp som skulle henge på en bukse. Jeg brukte scrapblog for å lage den.
Balanse: Det er symmetrisk balanse, for jeg synes det er ro i merkelappen.
Framheving: Jeg har prøvd å framheve Skriften: musica jeans. Det er ganske fet skrift, og svart skrift på hvit bakgrunn.
Kontraster: Det er fargekontraster, med hvit og svart. og med et lite hint av sterke farger for å få litt liv i bildet.
Helhet: Jeg synes jeg har fått til en helhet ved at de forskjellige elementene er i slekt, ved at de er sammenbundet av et tema; musikk.

Salgsannonse

mandag 16. mars 2009

Skrift- sammendrag side 91-97

Typografi og grafisk design

Et typografisk arrangement er når du blander tekst, bilder og illustrasjoner, som er at du arbeider med grafisk design.

Det som er viktig når man arbeider med typografi og grafisk design er at du oppretter kontakt med leseren og får formidlet et budskap. Ingenting skal være tilfeldig, og virkemidlene må tjene en hensikt. Det du ønsker må være lett og tydelig å oppfatte, og du må få fram stemningen eller følelsene du ønsker å formidle.

Skriften må passe til, for den kan forsterke budskapet. Men det må være god lesbarhet. Overskriften er også viktig, for det er der du fanger leserens oppmerksomhet.

Å komponere med tekst

De viktigste virkemidlene er:
- Balanse: Det er to typer balanse; asymmetrisk og symmetrisk balanse. Symmetrisk balanse gir inntrykk av ro og verdighet, mens asymmetrisk balanse oppleves og ledigere og mer dristig.
- Framheving: Du kan framheve noe du vil leseren spesielt skal legge merke til, ved å bruke f. eks: fet skrift, understreking.
- Kontraster: Det er harmonisk og dynamisk kontrast, harmonisk bruker få virkemidler og gir inntrykk av ro mens dynamisk bruker sterke kontraster og gir inntrykk av spenning og fokus. Vi kan bruke formkontraster, styrkekontraster og fargekontraster.
- Helhet: Når du skaper helhet så betyr det å sette elementene inn i en sammenheng. Det du kan gjøre hvis du vil få en helhetsvirkning: la ett element få dominere, la de fleste elementene være beslektet, bruke kontraster i for og farge på en forsiktig måte eller gruppere komponentene, samle det du synes hører naturlig sammen.

Å komponere med bilder og tekst

Layout: kommer fra engelsk og det betyr planlegging eller utlegging. Layout står for skissering og komponering av for eksempel trykksaker, skilt, plakater, innpakninger, emballasje, utstillinger, hjemmesider og PowerPoint - presentasjoner. Det omfatter både bilder og tekst.

Layout starter oftest med idéskisser. Når du skal presentere ideen din for andre så må skissen ligne mest mulig på det ferdige utseendet. Da må du etterlikne skrifttyper og bilder, men det er karakteren til hvert element du etterlikner, og det er utseendet du arbeider med.

Det som er viktigst må komme tydeligst fram. Vær gjerrig med virkemidlene. Når du arbeider med layout så må du velge formater, bilder, farger og bokstavtyper, men du må også få det sammen til en helhet.

Noen viktige ting å tenke på når du skal organisere tekst og bilder:
- Skal formatet være liggende eller stående? Hvilke mål skal du ha på formatet?
- Skal komposisjonen din være symmetrisk eller asymmetrisk?
- Margene bør være bredere enn avstandene som oppstår mellom tekstgrupper og bilder. Lyse felt som oppstår inne i komposisjonen, bør altså være mindre enn margene.

onsdag 11. mars 2009

Skrift

Nå har vi fått et nytt tema og det er skrift. I løpet av den perioden vi skal ha om skrift så skal vi lære:
- Å kjenne noen av de virkemidlene vi bruker i grafisk design
- Å kunne nok om skrift til å lage plakater og brosjyrer for egen bedrift
- Å kunne litt om kalligrafi

Et lite sammendrag:
Bilder og ord er kommunikasjonsmidler. Bilder og ord forsterker hverandre i tv, aviser og ukeblader. Forskjellen på ord og bilder er at ord må leses, mens bilder forteller alt på en gang. Grafisk design er når tekst og bilder fungerer sammen som en helhet.

Når man skriver, gjør man språket synlig. Man kan lagre informasjon og overlevere kunnskap. Skrift kan formidle tanker og ideer og den kan fungere som dekor. Hvis man skal jobbe med grafisk design så er det viktig å kunne noe om skrift.

Ordet skrive kommer fra det latinske ordet scribere som betyr å risse, ripe eller skjære fram merker, tegn eller figurer.

Utviklingen:
Først var skriftspråket bare enkle tegninger som var enkle å forstå. Man tegnet en fisk for en fisk, og en stein for en stein. Men så ble de mer forenklet, og de ble piktogram. Et piktogram er et bilde som symboliserer et ord eller begrep.

Men så begynte betydningen å følge lyden av symbolet, og det var begynnelsen på bokstavene. Utviklingen gikk fra bildeskrift til lydskrift.

Men nå i dag har vi veldig mange symboler og tegn for ulike ting, og de fleste kan veldig mange av dem. På data, tv, internett og mobiltelefonen bruker vi symboler og tegn til daglig. Er vi på vei tilbake til å bruke bilder?

torsdag 5. mars 2009

Logg for bærekraftig handlenett 8

På onsdag 4. mars fikk jeg sydd ferdig håndtakene, og jeg fikk sydd kanter på handlenettet slik at den blir rettere og finere. Så sydde jeg håndtakene på handlenettet.

mandag 2. mars 2009

Fordeler og ulemper med plastposen

Jeg tar utgangspunktet i artikkelen ”plastposens forbannelse”, og trekker ut argumenter for og mot bruk av plastpose i et miljøperspektiv.

De fleste er vant til å bruke plastpose til å frakte varene hjem fra butikken, men nå begynner plastposen og bli et miljøproblem. Og spørsmålet er: Burde vi kvitte oss med plastposen og erstatte det med noe annet isteden? Det er mye bra med plastposen. Det er en veldig enkel løsning og den er veldig lett tilgjengelig når man går i butikken. Plastposen er veldig billig å produsere og den er veldig billig for kjøperne. 1 krone fra eller til gjør jo ikke så mye. Men mest av alt er vel plastposen blitt en vane, de fleste er jo vant til å bære varene hjem i plastposer. Men dette er en veldig miljøskadelig vane.

Plastposen er skadelig for miljø og dyr. Det tar veldig lang tid før plasten brytes ned, og det skader dyr ved at de blir kvalt av svelging av plast. Det er også stoffer i plast som kan gi kreft. Plasten er også et stort forsøplingsproblem, og hvis man prøver å brenne vekk plasten så fører det til giftig aske. Dette påvirker også oss mennesker gjennom hvordan miljøet blir, og ved at vi også får i oss plast på grunn av at vi spiser dyrene.

Ved å se på disse fordelene og ulempene så ser man at plastposen er en veldig enkel og billig løsning, men den er ikke noe bra å ha i fremtiden. Så mye som vi skader miljøet fra før av, så burde vi egentlig prøve å begynne å spare den mest mulig.

Logg for bærekraftig handlenett 7

I dag har jeg jobbet med håndtakene til handlenettet, har fått sydd det meste på de.

torsdag 19. februar 2009

Logg for bærekraftig handlenett 6

I dag har jeg fortsatt på handlenettet. Har gjort meg ferdig med syingen på formen, så nå mangler det bare å begynne på håndtakene. Også har jeg finpusset litt på bildet som jeg overførte på stoff i går.

onsdag 18. februar 2009

Logg for bærekraftig handlenett 5

I dag har vi hatt sånn workshop. Så på førsten av dagen i dag så var begge klassene sammen mens læreren forklarte hva og hvordan man gjorde fotooverføring med rammelim. Det er at man kan overføre bilder over på stoff ved hjelp av rammelim og en prosess. Så måtte vi prøve ut dette selv på en prøvelapp, og prosessen tok litt tid så i ventetidene så fortsatte vi på handlenettet. I dag begynte jeg på det ordentlige handlenettet. Jeg fikk gjort det slik at det ble rette sider og jeg begynte å måle litt.

mandag 16. februar 2009

Logg for bærekraftig handlenett 4

I dag har jeg gjort ferdig prototypen min i stoff. Først sydde jeg ferdig formen, så begynte jeg å jobbe litt med håndtakene. Jeg laget litt skisser og etterhvert fikk jeg klippet ut en mal. Så brukte jeg malen til å få klippet ut håndtakene i stoff og sydde de sammen. Så festet jeg det på formen. Og nå har jeg funnet ut at jeg skal ha ca 40 cm kortere på håndtakene.


Her kan man se hvordan jeg sydde prototypen, først sydde jeg på siden. Også brettet jeg inn og sydde på bunnen.





Her ser du protoypen min ferdig sydd.



Her er malen til håndtakene.

Her er skissen til håndtakene.

fredag 13. februar 2009

Logg for bærekraftig handlenett 3

På torsdag 12.02 fortsatte jeg på protoypen min av papir og gjorde meg ferdig med den. Men siden den ikke var i den størrelsen jeg skulle ha på handlenettet mitt så måtte jeg få lagd en som var i den størrelsen, også måtte jeg få prøvd ut hvordan håndtakene skulle bli i stoff. Så da begynte jeg å måle på kiwi-handlenettet siden jeg skal ha samme form og mål som den.

I dag fredag 13.02 fortsatte jeg på stoff- prototypen min. Så da begynte jeg å måle på jordbærduken. Men det var ikke så enkelt, for den var så skrukkete. Så etter mye feiling, så fikk jeg et nytt stoff som var enklere å jobbe med. Jeg begynte å måle på stoffet og klippet det ut. Så fikk jeg sydd ferdig på den ene siden.

onsdag 11. februar 2009

Logg for bærekraftig handlenett 2

I dag har vi fortsatt med oppgaven Bærekraftig handlenett. Så først i dag så vi en film om designprosess, der vi så at det enkle er ofte det beste. Så tok jeg å så litt innpå nettet på forskjellige handlenett, for å få litt inspirasjon. Så tegnet jeg skisser etterhvert som jeg så noe jeg likte eller som så smart ut. Etterhver kom jeg over en god ide med håndtakene, det var håndtak som du kunne holde i og ha over skuldrene i ett. Også har jeg lyst til å ha en liten lomme foran slik at man kan ha penger, kvitteringer eller annet der. Vi begynte også med å begynne å lage prototype i papir eller jordbærduk, slik at vi kunne prøve ut ulike teknikker og om de ville funke i virkeligheten, og at det blir lett å produsere og billig.


Her er skissen til det handlenettet jeg har tenkt å lage.

Slik har jeg tenkt til å ha det slik at det blir bra med plass.

mandag 9. februar 2009

Logg for Bærekraftig handlenett 1

I dag fikk vi en ny oppgave som vi skal jobbe med i noen uker framover. Denne oppgaven skal munne ut i å designe og lage et handlenett. Det vi gjorde i dag var å lage og gjennomføre en markedsundersøkelse slik at vi kan se hva markedet synes om handlenett. Dette er noe man gjør i førsten av en slik designprosess. Så da dro jeg, lena, Silje og Stine på buskerud storsenter for å spørre folk der. Vi måtte spørre 50 stykker til sammen, så da delte vi oss og gikk rundt og spurte og vi fikk akkurat 50 svar.

torsdag 5. februar 2009

Støpe kopp og mugge..

Oppgaven: Vi har alle fått i oppgave å støpe en ting hver. Det kan enten være en kopp, mugge eller fat.

Prosessen: Jeg valgte å ta en kopp, så da måtte jeg feste sammen formen. Så tok vi å rørte rundt i leiren så den ble jevn. Så helte jeg leiren over i formen. Jeg måtte bruke en sprøyte å sprøyte inn leire i hanken. Så ventet jeg i 15 min for å la den tørke litt. Så begynte vi dunke leiren ut av formen, men så oppdaget vi at bunnen hadde vrengt seg så koppen hadde blitt ødelagt. Men allikeveltok vi den ut av formen å vi har tenkt å brenne den, så det blir en moderne surrealistisk skulptur eller noe. Vi får se det blir spennende å se.



Egenvurdering: Det var ganske dumt at koppen ble ødelagt, vi tror det er fordi leiren skulle vært tynnere og jevnere. Men det blir moro å se hvordan den bli når vi har brent den.


Her måtte vi sprøyte inn leire i hanken.







Her prøver vi å få ut leiren av formen.




Slik så den ut i formen. Du ser tydelig at bunnen og hanken ikke har blitt som det skal.






Her har vi bestemt oss for at vi skal brenne den.



Prosessboka til landart og trådteknikkeroppgavene



Høsten 08 hadde vi en stor oppgave om landart og trådteknikker, og da måtte vi dokumentere hva vi hadde gjort, og denne gangen brukte vi prosessbok.

Oppgaven:
Vi skulle dokumentere det vi hadde gjort i en prosessbok. I denne boka måtte vi ha med en innledning som fortalte hva boka inneholdt. Så måtte vi ha med ulike prøvelapper av de ulike trådteknikkene vi hadde lært. Vi måtte ha med: tvinning, fletting, fingerhekling, fingerstrikking, makrame og å strikke rett. Deretter måtte vi ha med en beskrivelse av hvordan de ulike teknikkene ble gjort. Også måtte vi ha med vi hadde lært bort teknikker til og hvem vi hadde lært dem av. Vi måtte også ha med hva vi hadde lært, også måtte vi skrive litt om noen av trådteknikkene og yrker som har med trådteknikker å gjøre.

Prosessen:
Først skrev jeg en kort innledning og hva boka inneholdt. Også sydde jeg inn prøvelapper av de ulike trådteknikkene som vi måtte ha med pluss noen flere som jeg hadde laget. Deretter skrev jeg hvordan man gjorde de ulike teknikkene, det om hva jeg har lært, litt om de ulike teknikkene, litt om noen yrker. Også satte jeg inn et par bilder av det ferdige produktet som vi brukte til landart og noen bilder av prosessen.

Egenvurdering:
Jeg synes det gikk greit til å være første gangen å ha brukt denne metoden. Den kunne selvfølgelig vært litt mer kreativt dekorert. Det var en ganske moro måte å dokumentere det vi har gjort.

Spisebrikken


Oppgaven:
I denne oppgaven fikk vi i oppgave å designe en spisebrikke for folk flest. Brikken skulle være dekorativ og funksjonell. Det var også viktig at vi hadde med minst 3 virkemidler innen komposisjon, og enten et flatemønster eller en bord. Vi skulle bruke akrylfarger på malepapir, og malepapiret skulle være format A3.

Prosessen:
Først så vi litt på forskjellige bilder og ulike spisebrikker for å få litt inspirasjon til hvordan vi skulle lage våre spisebrikker. Så etterhvert begynte vi å få litt ideer og vi begynte å skisse forskjellige ideer ned på papiret. Jeg tegnet 11 forskjellige skisser før jeg ble fornøyd med en skisse. Jeg valgte å ta med både flatemønster og bord. I spisebrikken brukte jeg størrelseskontrast, utsnitt og overlapping som virkemidler innen komposisjon. Så tegnet jeg den ene skissen i et større format slik at jeg så litt mer hvordan jeg ville ha den. Så tegnet jeg det på et malepapir. Så valgte jeg hvilke farger jeg ville male på og blandet dem og malte det på. Etter det hadde tørket så laminerte vi det.

Egenvurdering: I denne opggaven gikk det meste ganske bra, bortsett fra stripene da jeg måtte prøve å få til rette striper, det fikk jeg ikke til. Det var en grei oppgave og vi fikk brukt og prøvd ut akrylfargene for første gang.

onsdag 4. februar 2009

Blogg...

Da var det bloggskriving for meg også.
Har jo hørt om det, men har ikke tenkt på å skaffe meg det. Men nå må jeg jo bare.
Skal bruke bloggen for å dokumentere og presentere noen av oppgavene vi gjør i løpet av året.
Det hørtes egentlig litt kjedelig ut først men det kan jo bli interessant å bruke en annen metode for å skrive logg da.
Skal iallefall prøve å stille meg positiv til det.